New Residence Hall Tops Conservation Efforts
November 17, 2010


The 250 students who call the new $21.4 million, five-story residence hall home are living in the most environmentally sensitive building on Stonehill’s campus.

Opened in August (see video below) and located in a wooded area east of the Ames Pond, the building meets or exceeds more conservation and sustainability standards than any other project on campus, according to Roger Goode, associate vice president for operations, who works closely with the College’s Environmental Stewardship Council.

To hear Stonehill students talk about their new residence hall, play the presentation below.

In particular, Goode points to the building’s modest footprint relative to its location, size and density. Construction crews kept cutting and clearing to a minimum, preserving the natural surroundings. The College sent cut timber to New Hampshire mills to make boards and the chips to a Massachusetts power plant, where they became bio-fuel.

“With every step, we are becoming a more environmentally friendly institution. Energy efficiency was at the forefront in constructing the Shields Science Center and, with this building, we are moving to the next level, making it even more energy efficient and paying greater attention to conservation,” explains Goode.

Among other steps, the new residence hall has:

  •  an efficient elevator that captures and recycles raking energy back to the building.

  • LED exit and exterior fixtures and compact, high-efficiency lamps (no incandescent lamps).

  • hot water heaters and boilers that operate at above required standards.

  • energy-efficient and water-efficient washers and dryers that reduce our carbon footprint [left].

  • a white roof that diminishes heat gain and cooling loads.

  • large windows in every room that reduce or eliminate the need for artificial light [left].

  • sensors in common rooms that modify lights automatically when there is sufficient daylight.

  • occupancy sensors that turn lights off when no one is in the room.

“Across several fronts, whether it is the energy management system in the Science Center, the commuter parking initiative for car poolers, or our lighting retro-fit program, we are making progress,” says Goode. “Our goal is to constantly look for ways to make improvements that will enhance our living and working environments while ideally minimizing our impact on the environment.”

return to news releases...